Kitap Cevapları

8.Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2.Ünite

8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 2.Ünite Sayfa 46-55 Cevapları, (Sayfa 46,47,48,49,50,51,52,53,54,55)

8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2.Ünite Sayfa 46,47,48,49,50,51,52,53,54,55 cevaplarını sayfa sayfa ayrılmış bir şekilde aşağıda bulabileceksiniz.

8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları

 
1.”Bayrak” sözcüğü size neleri çağrıştırıyor? Anlatınız.
Cevap:
Birlik ve bütünlüğümüzü anlatıyor. Vatanımızın var oluşunu, birlik ve düzenimizi, huzurumuzu ve bu bugün bu hale geldiysek bu bayrak uğruna can verenler sayesinde olduğumuzu hatırlatıyor.
2. Özgürlük ne demektir? Özgür yaşamak neden önemlidir?
Bir başkasının boyunduruğunda, emrinde olmadan yaşamak demektir. Özgürlük başkasının haklarına da saygı duymayı gerektirir. Başkasını rahatsız ettiğimiz noktada özgürlüğümüz son bulur. Özgür yaşamak özgür düşünmeyi de beraberinde getirir.
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları
 
Metinde geçen sözcüklerle ilgili etkinliği ipuçlarından yola çıkarak örnekteki gibi çözünüz. Sarı renkli kutucuktaki harfleri numara sırasına göre birleştirip sözcüğü bulunuz.
 
Cevap:
 
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları
 
Cevap:
Bayrağımız Altında metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız. 
1. Yazar, Hatice Nine’yi niçin unutamıyor olabilir? 
Cevap:
Çünkü Salihli’deki kadınların yaşadıklarından dolayı yüzlarine oturmuş olan endişe ve korku Hatice ninenin yüzünde yoktur.
2. Hatice Nine ‘bayrak sevgisi’ uğruna nelere katlanmıştır?
Cevap:
Bayrak uğruna beş kez sürgün edilmiştir. Bayrağımız neredeyse orada ölmek uğruna defalarca yılmadan yollara düşüp düşman eziyetine katlanmıştır.
3.Hatice Nine, bayrak sevgini hangi sözleriyle dile getiriyor?
Cevap:
Bayrağımız nereden çıktıysa bende oradan çıktım demiştir. bayrağım nerede dalgalanıyorsa orada ölmek orada gömülmek arzumdan dolayı devamlı yollara düştüm demekte, bayrağımız göklerde özgürce dalgalansın diye varını yoğunu mücadeleye hediye etmiştir.
4.Hatice Nine için yaşamda önemli olan nedir?
Cevap:
Öldüğünde cesedinin düşman bandırası altında kalmamasıdır. Bu kadar basit ve sadedir onun için önemli olan.
5. Okuduklarınızdan yola çıkarak ‘bayrak sevgisi’ ile ‘güven duygusu’ arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap:
Bir ülkenin bayrağı özgürce dalgalanıyorsa göklerde o ülkenin insanları kendini güvende hissediyor demektir. Eğer savaş durumu varsa veya bayrağımıza kast edilen bir kötülük varsa insanlar yaşadıkları topraklarda kendini güvende hissetmez.
6. Okuduğunuz metinden çıkardığınız sonuç nedir?
Cevap:
Vatan sevgisi hiç bir sevgiye benzemez. Eğer vatanımızda bayrak dalgalanmıyorsa o vatanın da önemi yoktur.
3.ETKİNLİK
Okuduğunuz metnin hikaye haritasını çıkarınız.
Kahramanlar: Yazar, Hatice Nine, Salihli’deki diğer kadınlar.
Olayın Geçtiği Yer: Salihli 
Olayın Geçtiği Zaman: Milli mücadele yılları.
Başkahramanın Kişilik Özellikleri: Vatan aşkı ile dolu kalbi olan, bayrak sevgisi yüreğinden eksik olmayan, vatanında ölmekten başka ümidi olmayan.
Başkahramanın Fiziksel Özellikleri: Fakir, halsiz, ihtiyar.
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları
 
4.Etkinlik
”Bayrağımız Altında” adlı metinden ”örneklendirme, benzetme ve karşılaştırma” cümlelerini bularak örnekteki gibi yazınız.
5.Etkinlik
Aşağıdaki cümlelerde geçen zarf-fiilleri (bağ-fiil) bulunuz. Zarf-fiillerin aldığı eki örnekteki gibi karşılarına yazınız.
6.Etkinlik
Bayrak bir milletin özgürlük alametidir. Düşmanının da olsa hürmet lazımdır. (Mustafa Kemal Atatürk) sözünden anladıklarınızı ifade eden bir konuşma yapınız.
 
 
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları
 
Aşağıdaki temalardan istediğinizi seçerek bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.
Cevap:
 
 
Gelecek Derse Hazırlık
Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmaları araştırınız.
Cevap:
Latin alfabesine geçişin mimarı oldu.
Türk Dil Kurumu’nu kurdu.
Soyadı Kanunu’nu çıkarttı.
Geometrik terimlerin Türkçeleşmesine adına ‘Geometri’ kitabı yazdı.
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları
 
 
HAZIRLIK
1.Kendinizi bir sanat dalı ile ifade etmek isteseniz hangi sanatı seçerdiniz? Niçin? 
Cevap:
Ben resim ile ifade ederdim çünkü bence çizerek anlatmak insanı yorumlamanın en iyi yollarından biridir. Bu çizimler renklendikçe daha da anlamlı hale gelebilir.
2.Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem vermesinin sebebi sizce neler olabilir?
Cevap:
Mustafa Kemal’e göre sanat gelişmezse ülke gelişmez, gelişmeyen ülke ise dünya üzerinde önem kazanamaz. Mustafa Kemal ülkemiz gelişsin, insanlarımız ince ruhlu olsun ve dünya üzerinde kuvvetli bir devlet olalım diye her zaman sanatı ve sanatçıyı korumuştur.
 
8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları
 
1.ETKİNLİK
Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.
 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu