9. SınıfKonu Anlatımları

Tartışmaya dayalı anlatım türleri

Tartışma türleri diğer bir tabirle Tartışmaya dayalı anlatım türleri nelerdir?

Anlatım türleri Türk Dili ve Edebiyatı dersi 9. Sınıf konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Benzer şekilde 9. Sınıf konusu olmakla birlikte üniversiteye geçiş sınavı olan YKS’de hem TYT hem de AYT kısmında konu ile alakalı sorular sorulmaktadır. Bu açıdan Anlatım Türleri önemli konular arasındaki yerini almaktadır.

Bunlar arasında Tartışmaya dayalı anlatım türleri de bulunmaktadır. Nitekim Tek kişi ile yapılan tartışma türleri, çok kişi ile ve son olarak da belirttiğimiz gibi Tartışmaya dayalı anlatım türleri karşımıza çıkıyor. Son dönemlerde gerek sınavlarda olsun gerekse de deneme sınavlarında olsun konu ile alakalı sorular mutlaka yer almaktadır.

Bu anlamda Tartışmaya dayalı anlatım türü yahut türleri nelerdir, bunların açıklaması nedir, her zaman olduğu gibi ilgili soruların açık ve net cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz..

Tartışmaya dayalı anlatım türleri nelerdir?

Türk dili ve edebiyatı dersinin önemli konuları arasında yer alan Anlatım türlerinde tartışmaya dayalı olan türler de bulunmaktadır. Bunun genel adlandırılması da tartışmaya dayalı anlatımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tartışmaya dayalı anlatım türleri veyahut tartışma türleri 5’e ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Açık oturum,
  • Panel,
  • Forum
  • Münazara,
  • Sempozyum (bilgi şöleni).

Yukarıda belirtilen anlatım türleri, belirttiğimiz gibi tartışma türleri arasında yer almaktadır. Şimdi de bu türleri tek tek açıklamasına geçelim.

Açık Oturum nedir?

Açık oturum basit bir tanımla konusunda uzmanlaşmış kişilerin bir masa etrafında tartışma durumlarına denmektedir. Açik oturum panel türüne benzemektedir. Lakin arada bazı ufak farklar vardır.

Ayrıca açık oturum türünün bazı özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikler kisaca şu şekilde sıralanabilir;

  • Konuşmacılar ve konuşmacıları süre noktasında yönetecek bir başkan bulunur. Başkan konuşmacılara eşit düzeyde süre vererek adaleti bir nevi tesis eder.
  • Açık oturum, dinleyici önünde yapılır..
  • Açık oturum türünde izleyici ya telefonla soru sorabilir ya da orada bulunurken söz hakkı alarak tartışmaya dahil olabilir. Bu yönü ile Açık oturum Forum’a dönüşebilir.
  • Açık oturuma başkanlık edecek birey, oturumdan önce belli bir çalışma ve hazırlık yapmalıdır. Bu anlamda konunun ortaya atılması, programa ve konulara giriş yapılması ayrıca soruların belli bir düzende sorulması gerekir .

Genel olarak Açık oturum özellikleri yukarıda sıralandığı gibidir.

Panel nedir?

Panel diğer bir adı ile tartışmalı toplantıdır. Konuşmacılar programa katılır ve izleyicinin de dahil olabileceği tartışma ortamı yaratılır. Burada toplumsal ya da Siyasal konular ele alınmaktadır.

Bir konuşmacı topluluğunun katılmasıyla, genellikle bir bilimsel, toplumsal ya da siyasal konuyu dinleyiciler önünde tartışmak ereğiyle düzenlenen tartışmalı toplantı.

Forum Nedir?

Tartışmaya dayalı anlatım türleri arasında yer alan bir diğer tür de Forumdur. Nitekim forum, belli konuşmacıların Bir konuyu ele alıp tartışmasıdır. Buradaki konuşmalara dinleyicinin yanı sıra izleyici de katılabilir.

"<yoastmark

Münazara Nedir?

Münazara belli bir kural ve kaide ile yapılan tartışma türleri arasındadır. Kabaca münazara, herhangi bir konu üzerinde tez ve antitez sunabilecek farklı görüşte kişilerin tartıştığı anlatım türüdür. Burada konunun doğruluğundan çok, söz konusu konuşmacının konusunu ne kadar iyi savunduğu ele alınır.

Bu doğrultuda jüri üyeleri kazananı belirler.

Sempozyum ( Bilgi Şöleni) nedir?

Tartışma türleri arasında şüphesiz Sempozyum akla gelen ilk türler arasında yer alır. Sempozyum diğer adı ile Bilgi Şölenidir.

Sempozyum, bilim adamı ya da araştırmacıların bir konu hakkında fikir vermesi ve tartışma ortamının oluşmasıdır. Burada belli bir konu ele alınır ve konu hakkında konuşmacılar farklı farklı bilgiler verir.

Ayrıca bakınız; LGS 8. Sınıf Üslü Sayılar Konu Anlatımı PDF İndir

Sonuç olarak Tartışma türleri veyahut Tartışmaya dayalı anlatım türleri yukarıda sayılan anlatım türlerinden ibarettir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

basla
bitir
Başa dön tuşu